Jamieson logo

5 saveta za pripremu za maraton

5 saveta za pripremu za maraton

Sezona maratona mnogima je prvi vesnik proleća! Ipak, priprema za maraton uvek je dugotrajan i izazovan proces koji treba započeti na vreme. Uz pravi pristup i odgovarajuće korake sigurno možete postići svoje ciljeve. U današnjoj Jamieson objavi pripremili smo 5 ključnih saveta za pripremu za maraton: 

Postavite jasne ciljeve

Pre samog treninga za maraton, važno je dobro proceniti svoje mogućnosti i postaviti jasne ciljeve. Možete se fokusirati na prolazno vreme, podizanje kilometraže, odnosno daljinu koju želite da pretrčite, ali to mogu biti i ciljevi u vezi sa vašim generalnim zdravstvenim stanjem. Jasna vizija će vam sigurno pomoći da ostanete motivisani do kraja napornih priprema!

Plan treninga

Nakon postavljenih ciljeva, sledeći korak u pripremi za maraton jeste konkretan plan treninga. Ovo pre svega uključuje određivanje trajanja, rasporeda i vrste treninga. Ovakva vrsta pripreme je veoma kompleksna jer zavisi od različitih faktora kao što su vaša trenutna kondicija, snaga, kao i svakodnevni ritam. Iz tog razloga, uvek preporučujemo da se posavetujete sa profesionalnim trenerom koji će vam pomoći da tačno odredite sve faktore pre nego što počnete sa napornim treninzima! Na taj način možete postupno (i efikasno!) povećavati intenzitet vežbi. Za brz oporavak nakon napornog treninga preporučujemo Jamieson vitamin B12 u spreju koji efikasno deluje na regeneraciju mišića i pruža dodatnu energiju!

Ishranom do maratonskog cilja

Uz trening, ishrana igra ključnu ulogu u pripremi za maraton. Važno je da održavate uravnoteženu ishranu koja će vam pružiti dovoljno energije za treninge, ali i za ostatak dana! Pored konkretnih namirnica bogatih vlaknima, mineralima i proteinima, veoma je važno da se pridržavate rasporeda obroka. Ne zaboravite ni na redovan unos tečnosti kako biste održali optimalan nivo hidratacije tokom priprema. Kao glavnu podršku izbalansiranoj ishrani priključite i Jamieson suplemente, kao što je vitamin C sa postepenim otpuštanjem. Ovaj snažni vitamin ima višestruku upotrebu, ali tokom treninga aktivno utiče na efikasno sagorevanje masti i jačanje mišićne mase koja je neophodna za maraton!

Ne zaboravite na odmor

Uz uspešno pridržavanje plana, kao i vidljive rezultate često zaboravljamo da su redovne pauze i kvalitetan odmor podjednako bitan deo priprema za maraton. Odmor pre svega uključuje dovoljnu količinu sna tokom noći! Za regulisanje sna preporučujemo Jamieson melatonin u spreju, čija inovativna formulacija odmah deluje na organizam. Odmor takođe podrazumeva i dane bez treninga, namenjene upravo oporavku tela od intenzivnih priprema. Budite pažljivi: previše treninga bez odmora može dovesti do ozbiljnih povreda i umanjiti vaše rezultate. 

Mentalno razgibavanje 

Mada nam je prva asocijacija na pripreme za maraton fizičke prirode, one pre svega zahtevaju zavidnu mentalnu snagu. Važno je da razviti svoju odlučnost i motivaciju tako što ćete svakodnevno vizualizovati uspeh, truditi se da pozitivno razmišljate i razvijati strategije za suočavanje sa neizbežnim izazovima tokom treninga, a kasnije i samog maratona. Krenite korak po korak i budite ponosni na svaki manji i veći pomak!

Napredak ne dolazi preko noći! Bez obzira na svoje ciljeve, učestvovanje na maratonu predstavlja veoma zabavnu, ali i napornu fizičku aktivnost koju morate dobro isplanirati. Uz pomoć ovih 5 saveta za pripremu za maraton, sigurni smo da će vam ovaj proces biti lakši, uz vidljive rezultate! Srećno!
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!