Jamieson logo

5 UPOTREBA VITAMINA D

upotreba vitamina D

Vitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, jedan je od najvažnijih vitamina za naše zdravlje. Iako izlaganje sunčevoj svetlosti može da pospeši njegovo sintetisanje, često je u deficitu u ljudskom organizmu. Ovaj mikronutrijent ima mnogo različitih funkcija u telu i može biti od koristi na mnogo načina. U današnjem blogu smo u saradnji sa našim farmaceutima pripremili objavu o pet različitih upotreba vitamina D koje vam mogu pomoći da očuvate svoje zdravlje.

Vitamin D i jačanje imunog sistema

Vitamin D igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema. Studije pokazuju da ovaj vitamin pomaže u smanjenju rizika od respiratornih infekcija, pre svega gripa i prehlada. Takođe se je dokazano da vitamin D može pomoći u smanjenju rizika od autoimunih bolesti, poput multiple skleroze i reumatoidnog artritisa. Redovno uzimanje adekvatnih količina ovog vitamina može pomoći u očuvanju jakog imunog sistema i borbi protiv raznih bolesti. Naša preporuka je Jamieson D3 u spreju sa brzom apsorpcijom i obezbeđivanjem doze koja je svakodnevno potrebna vašem organizmu! 

Vitamin D i zdravlje kostiju

Jedna od najpoznatijih uloga vitamina D je održavanje zdravlja kostiju. Ovaj vitamin pomaže telu da apsorbuje kalcijum i fosfor, koji su ključni za strukturu i održavanje jakih kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do osteoporoze i povećanog rizika od preloma. Njegovo redovno unošenje kroz ishranu ili suplemente može pomoći u očuvanju zdravih kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.

Vitamin D i bolje raspoloženje

Ovaj nutrijent takođe ima važnu ulogu u regulisanju raspoloženja. Nedostatak vitamina D može dovesti do pojave sezonskog afektivnog poremećaja (SAD) ili depresije. Sunčeva svetlost je prirodan izvor vitamina D, a izlaganje suncu može pomoći u povećanju nivoa ovog vitamina u telu i poboljšanju raspoloženja. Zato uvek preporučujemo redovne šetnje tokom dana. Međutim, u zimskim mesecima kada je sunčeva svetlost ograničena, suplementacija vitaminom D može biti od koristi i u održavanju stabilnog raspoloženja.

Vitamin D i smanjenje rizika od srčanih oboljenja

Brojna istraživanja povezala su nedostatak vitamina D sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Vitamin D može pomoći u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema tako što smanjuje upalne procese u krvnim sudovima, kao i rizik od ateroskleroze. Takođe je dokazano da vitamin D može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i sprečavanju hipertenzije. Redovno unošenje vitamina D kroz izbalansiranu ishranu ili kvalietnu suplementaciju izuzetno je važno za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema.

Vitamin D i moždana funkcija 

Vitamin D igra važnu ulogu u podršci moždanoj funkciji. Istraživanja pokazuju da adekvatni nivoi vitamina D mogu biti povezani sa smanjenim rizikom od neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija. Vitamin D takođe može pomoći u poboljšanju i održavanju kognitivnih funkcija. Optimalni nivoi vitamina D, dakle, mogu biti od koristi za zdravlje mozga i prevenciju različitih neuroloških oboljenja.

Vitamin D dokazano igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti organizma. Od jačanja imunog sistema i održavanja zdravlja kostiju do poboljšanja raspoloženja, smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i podrške zdravlju mozga, ovaj vitamin ima širok spektar korisnih dejstava. Stoga je važno održavati adekvatne nivoe vitamina kroz izlaganje sunčevoj svetlosti (uz odgovarajuću UV zaštitu!), ishranu i kvalitetne, prirodne suplemente. Kao i uvek, preporučujemo da se najpre konsultujte sa stručnim licem pre nego što započnete sa uzimanjem bilo kakvih suplemenata i na taj način odredite najbolju dozu koja odgovara vašim potrebama!

Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!