Jamieson logo

Čudesni cink – upotreba, namena i preporučena doza

Kada je suplementacija u pitanju, cink se preporučuje skoro podjednako često kao, recimo, vitamini C i D. Ipak, da li ste upoznati sa svim prednostima ovog minerala? Koja je preporučena doza cinka? Da li ga možemo uneti kroz ishranu i kroz koje namirnice? Odgovore na ova i slična pitanja pripremili smo u današnjoj objavi!

Funkcija cinka u organizmu

Možda najbolji primer koji ukazuje na važnost cinka jeste činjenica da je on ključan za izgradnju proteina koji su neophodni za funkcionisanje kompletnog organizma. Iz tog razloga je cink rasprostranjen po celom ljudskom organizmu i igra ulogu u najznačajnijim fiziološkim procesima. Važan je za koordinaciju nervnog sistema, regeneraciju koštanog i kožnog tkiva, kao i za odbrambene funkcije imunog sistema time što povećava broj antitela, ali se i vezuje za omotač pojedinih virusa i sprečava infekcije. Tokom hladne sezone, ovo svojstvo cinka je posebno važno pošto smo u tom periodu naročito skloni virusnim i bakterijskim infekcijama. Cink igra ključnu ulogu u zaštiti organizma čak i kada su u pitanju borba protiv mikroorganizama na koži i sluzokoži, odnosno njegovo antiseptičko dejstvo!

Namirnice bogate cinkom

Uvek naglašavamo da je izuzetno važno unositi sve potrebne nutrijente pre svega zdravom, izbalansiranom ishranom, a tek uz to dodati kvalitetnu suplementaciju. Drugim rečima, nijedan suplement ne može služiti kao zamena zdravim navikama. Samim tim, kada je u pitanju izvor cinka u vidu namirnica, preporučujemo meso, jaja, integralne žitarice, orahe i morske plodove, od kojih ostrige sadrže najveću količinu! Iako je cink, dakle, dostupan u namirnicama i biljnog i životnjskog porekla, organizam najbolje apsorbuje ovaj mineral iz namirnica životinjskog porekla.

Simptomi nedostatka cinka

Simptomi deficita cinka najčešće uključuju:

  • generalno slabljenje imuniteta,
  • promene na koži,
  • pojačanu nervnu napetost,
  • sporije zarastanje rana,
  • hroničan umor,
  • teže prilagođavanje vida na mrak,
  • dugotrajnu dijareju,
  • poremećaj čula ukusa.

Preporučena doza cinka i sa čime ga kombinovati?

U zavisnosti od uzrasta i potrebe organizma, odnosno moguće kombinacije sa prepisanom terapijom, preporučena doza cinka se kreće od 10 do 12 mg dnevno. S obzirom na to da se kvalitet apsorpcije ovog minerala razlikuje kod svakog organizma, preporučujemo svakodnevnu suplementaciju Jamieson Zinc 10 mg. Međutim, delovanje cinka može se dodatno pojačati u kombinaciji sa još jednim moćnim antioksidantom: vitaminom C.


Naime, kombinacija cinka i vitamina C pokazala se kao izuzetno delotvorna pre svega kada je u pitanju imuni sistem, naročito u zimskim mesecima kao idealna zaštita od virusnih i bakterijskih infekcija. Takođe, ovaj par direktno deluje i na proizvodnju kolagena koji je sastavni deo vezivog tkiva kože. Samim tim, cink i vitamin C predstavljaju odličnu podršku kada je u pitanju regeneracija kože, naročito nakon hirurških zahvata ili opekotina. Jamieson vitamin C sa postepenim otpuštanjem, kao i cink, možete pronaći na našem sajtu i poručiti na imunoshop.rs ili ananas.rs

Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Intagram i Facebook profil!