Jamieson logo

Folna kiselina

folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 jedan je od vitamina B kompleksa. Iako se folna kiselina nalazi među suplementima koji se veoma često preporučuju za generalno jačanje imuniteta i kompletnog organizma, njena uloga je mnogo kompleksnija! U današnjoj objavi saznajte više o folnoj kiselini – njenoj upotrebi, preporučenoj dozi, posledicama njenog deficita, ali i kojim namirnicama možete uneti ovaj vitamin u organizam.

Uloga folne kiseline

Vitamin B9 je izuzetno važan deo ljudskog organizma, jer učestvuje u stvaranju eritrocita, služi za normalno funkcionisanje mozga, značajan je i za mentalno i emocionalno zdravlje. Optimalna količina ovog vitamina sprečava umor, nesanicu i depresiju – nizak nivo folne kiseline je povezan sa slabim delovanjem antidepresiva, pa je preporuka da se uzima paralelno sa terapijom protiv depresije.

Folna kiselina najčešće se pominje u kontekstu trudnoće – i pre i nakon začeća. Zajedno sa vitaminima B12 i B6, folna kiselina je važna u prevenciji komplikacija trudnoće, kao što su rani pobačaj, prevremeni porođaj, odlubljivanje posteljice i defekti neuralne cevi. Deficit ovog vitamina kod trudnica može se utvrditi već u prvih par nedelja trudnoće, pa se stoga lako može nadoknaditi i, takođe, tokom prvih 12 nedelja trudnoće folna kiselina je deo obavezne terapije.

Ono što je manje poznato jeste da nedostatak folne kiseline može dovesti i do anemije. Iz ovog razloga ona se koristi za prevenciju malokrvnosti. Uz to, vitamin B9 primenjuje se i kod lečenja ulceroznog kolitisa, bolesti jetre, alkoholizma i bolesti bubrega, zaštita srca i krvnih sudova.

Namirnice bogate folnom kiselinom

Folna kiselina se može uneti u organizam kroz različite namirnice. Najveću koncentraciju vitamina B9 ima zeleno lisnato povrće, a uz njih i mahunarke, integralne žitarice, meso, citrusi i kvasac. Zanimljivo je da su folati, kojima pripada folna kiselina, osetljivi na visoke temperature, pa termičkom obradom namirnica skoro 90% ovog vitamina nestaje. Upravo zato deficit vitamina B9 u organizmu nije retkost, iako su dnevne potrebe male i ishranom ih je vrlo lako zadovoljiti – na primer, samo 150 g svežeg spanaća obezbeđuje dovoljnu količinu ovog vitamina. Zbog veoma čestog deficita, suplementacija je i više nego potrebna! Naša preporuka je Jamieson folna kiselina koju možete poručiti online i na taj način obezbediti redovan unos preporučene doze vitamina B9.

Preporučena doza i deficit folne kiseline

Kao i uvek, preporučena doza svakog suplementa zavisi pre svega od uzrasta, ali i individualnih potreba. Generalno, ukoliko postoji deficit folne kiseline, obično se uzima od 250 do 1000 mikrograma dnevno. Kod dece, u zavisnosti od uzrasta, preporuka se kreće od 65 do 400 mcg. Tokom trudnoće, preporučena doza iznosi 200-300 mcg folne kiseline, a tokom dojenja i do 500 mcg. Dnevna doza od 400mcg je optimalna za hroničnu upotrebu, zato su nam dostupni suplementi koji sadrže upravo 400mcg u pojedinačnoj dozi.

Pored termičke obrade namirnica bogatim vitaminom B9, postoje različiti uzroci deficita ovog vitamina, i to:

  • Terapija antibioticima 
  • Urođeno lošija apsorpcija ovog vitamina
  • Neodgovarajuća ishrane, siromašna svežim povrćem,
  • Inflamatorne bolesti creva,
  • Povećane potrebe organizma (trudnoća, maligne bolesti, starije osobe,
  • Povećani gubitak vitamina,
  • Prekomeran i redovan unos alkohola


Najbolje rešenje: zdrava ishrana uz podršku suplementacije!

Možda najčešća asocijacija na folnu kiselinu jeste njena uloga tokom trudnoće. Međutim, ovaj kompleks vitamina B ima mnogo širu primenu u ljudskom organizmu i njegov redovan unos ne treba zanemariti! Iz tog razloga, izbalansirana ishrana i dodatna podrška u vidu kvalitetne suplementacije predstavljaju idealnu kombinaciju!