Jamieson logo

Jačanje imuniteta pred školu

jačanje imuniteta pred školu

Početkom nove školske godine, jačanje imuniteta postaje ključno kako bi se naši mališani zaštitili od prehlada, gripa i drugih bolesti koje često kruže među decom. U današnjoj Jamieson blog objavi, istražujemo nekoliko korisnih saveta i navika koje mogu pomoći u jačanju imunog sistema kod najmlađih pred uzbudljiv početak nove školske godine.

Izbalansirana ishrana

Pravilna ishrana je osnova jakog imunog sistema u bilo kom uzrastu, a naročito dok deca rastu i razvijaju se! Iako većina mališana najviše voli slatkiše, njihovu redovnu ishranu trebalo bi da čine sveže voće, povrće, integralne žitarice, proteine i zdrave masti. Ovi nutritivno bogati sastojci pružaju organizmu neophodne vitamine, minerale i antioksidante koji podržavaju imunitet.

Redovna hidratacija

Voda je ključna za pravilno funkcionisanje kompletnog organizma, a samim tim i imunog sistema. Postarajte se da vaše dete redovno konzumira dovoljno vode tokom dana. Ova zdrava navika pomaže u eliminaciji toksina iz tela i održavanju hidriranosti organizma.

Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost održava zdravu telesnu težinu, ali i stimuliše imunološki sistem. Podstaknite svoje dete da se bavi sportom ili redovno vežba. Čak i redovan boravak napolju može napraviti veliku razliku kada je u pitanju jačanje imuniteta pred školu. Takođe, aktivniji način života poboljšava i cirkulaciju krvi!

Dovoljno sna

Kvalitetan san je jedan od ključnih faktora za regeneraciju tela i imunog sistema. Postarajte se da vaše dete redovan i dug san, posebno tokom školske nedelje, kada je izloženo većem fizičkom i mentalnom naporu. Kao i kod odraslih, redovan i kvalitetan san pomaže telu da se odmori i obnovi.

Higijena ruku

Pravilna higijena ruku je jedno od prvih lekcija koje dete treba naučiti. Mališani često preskaču ovaj korak i ne razumeju njegovu važnost – sprečitii širenje mikroba. Od higijene ruku možete napraviti zabavnu rutinu pre jela i posle korišćena toaleta uz pomoć jednostavnih pesmica ili igračaka!

Jačanje imuniteta pred školu zahteva kombinaciju pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti, dovoljno sna i odgovarajuće higijene. Kroz ove navike, možete pomoći svom detetu da uživa u školskim danima, uz jak imunitet koji će ih zaštititi od različitih infekcija. Ne zaboravite – ovi saveti su univerzalni i korisni ne samo za decu, već i za odrasle koji žele održavati svoje zdravlje na optimalnom nivou!


Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil i posetite Jamieson sajt!