Jamieson logo

Jamieson saveti: priprema za sezonu alergija

alergija

Sa dolaskom proleća, mnogi od nas se raduju toplijem vremenu i cvetanju prirode. Međutim, za one koji pate od alergija, proleće može doneti neprijatne simptome kao što su kijanje, svrab očiju i zapušen nos. Upravo iz tog razloga, važno je pripremiti se na pravilan način i tako se izboriti sa sezonskim alergijama i uživati u lepotama proleća bez neprijatnosti! U današnjoj Jamieson objavi pripremili smo korisne savete u susret sezoni alergija.

Šta su alergije?

Alergije su reakcije imunološkog sistema na uobičajene supstance koje obično ne izazivaju štetu kod većine ljudi. Kada osoba koja pati od alergija dođe u dodir sa alergenom, imuni sistem reaguje prekomerno, što se ispoljava različitim simptomima kao što su kijanje, svrab, zapušen nos, crvenilo kože ili čak teži simptomi poput gušenja. Najčešći alergeni uključuju polen, prašinu, grinje, dlake kućnih ljubimaca, plesni, kao i određene namirnice ili lekove. Razumevanje uzroka i simptoma alergija ključno je za efikasnu prevenciju neželjenih reakcija.

Preventivne mere

Ako već znate da ste skloni alergijama, počnite sa preventivnim merama pre nego što se simptomi pojave. To može uključivati redovno uzimanje antihistaminika ili drugih preporučenih lekova. Pored tradicionalnih terapija, upotreba suplemenata predstavlja odličnu vrstu proverene podrške imunitetu. Naša preporuka su Jamieson vitamin C sa postepenim oslobađanjem, omega3 masti, kao i Jamieson digestivni enzimi. Suplement vitamina C i omega-3 masnih kiselina imaju antiinflamatorno dejstvo i pomoći u smanjenju alergijskih reakcija. Digestivni enzimi pomažu u razgradnji hrane i smanjenju opterećenja digestivnog trakta, čime se olakšava imunološki sistem i smanjuje mogućnost alergijskih reakcija.

Pratite polen

Praćenje nivoa polena može vam pomoći da bolje isplanirate aktivnosti i izbegnete izlaganje alergenima u najgorem mogućem trenutku. Istražite različite aplikacije i veb stranice koje pružaju informacije o trenutnim nivoima polena u vašoj okolini.

Održavajte čistoću

Redovno čišćenje doma može smanjiti prisustvo alergena poput prašine i dlaka kućnih ljubimaca. Korišćenje usisivača sa HEPA filterom može biti posebno korisno u hvatanju sitnih čestica koje mogu izazvati alergijske reakcije.

Dom kao “bezbedna zona”

Pokušajte da držite prozore zatvorenim tokom dana kada je koncentracija polena najviša. Takođe, razmotrite upotrebu klima uređaja sa filterima koji mogu pomoći u filtriranju vazduha od alergena.

Pazite na ishranu

Određene namirnice, poput citrusa i začina, mogu pogoršati simptome alergija. Pokušajte da pratite svoju ishranu i obratite pažnju na to kako određene namirnice utiču na vaše simptome.

Konsultujte lekara

Ukoliko imate ozbiljne simptome alergija ili vam se stanje pogoršava, važno je da potražite savet lekara. Promena ili uvođenje terapije može pomoći da se izborite sa alergijskim reakcijama i postati dugotrajno rešenje.

U borbi protiv alergija, važno je primeniti sveobuhvatan pristup koji uključuje kako preventivne mere, tako i korišćenje odgovarajućih suplemenata. Pripremite se za sezonu alergija, ali i uživajte u proleću bez neprijatnosti alergijskih simptoma i iskoristite sve što ovo rascvetalo godišnje doba ima da ponudi! 
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!