Jamieson logo

Kako se zaštititi od sunca?

kako se zaštititi od sunca

Leto je vreme za opuštanje na suncu i uživanje u toplim danima, ali ne smemo zanemariti zdravlje tokom sunčanja. Sunčeva svetlost jeste korisna i često prijatna, ali i rizična ukoliko se ne zaštitite na odgovarajući način. U današnjem Jamieson blogu delimo korisne savete o tome kako se zaštititi od sunca i očuvati zdravu i blistavu kožu.

Zaštitni faktor (SPF)

Prvi i osnovni korak u zaštiti od sunca je korišćenje kvalitetnog zaštitnog faktora (SPF) u vidu losiona ili kreme. Odaberite proizvod sa SPF 30 ili više i nanesite ga 15-30 minuta pre nego što izađete napolje. Losioni sa zaštitnim faktorom blokiraju štetne UVB i UVA zrake koji mogu izazvati opekotine i prerano starenje kože.

Ograničite izlaganje suncu

Poznato je da su sunčevi zraci najjači između 10 časova ujutru i 4 časova popodne. Pokušajte da ograničite izlaganje suncu tokom ovog perioda ili se držite hladovine ukoliko morate biti napolju u ovim satima. Takođe, ne zaboravite da se redovno hidrirate!

Adekvatna odeća i šeširi

Zbog velikih vrućina, ideja o oblačenju više slojeva odeće ili dugih rukava deluje nezamislivo, naročito na plaži. Ipak, zlatna sredina postoji! Nosite lagane, svetle i prijatne komade koji pokrivaju veći deo tela. Takođe, aksesoari poput širokih šešira mogu zaštititi lice, vrat i ramena od direktnih sunčevih zraka!

Ne zaboravite naočare za sunce

Oči su takođe veoma osetljive na štetne sunčeve zrake. Nosite sunčane naočare sa UV zaštitom kako biste zaštitili svoje oči od oštećenja i smanjili rizik od katarakte i drugih problema sa vidom. Kao dodatnu podršku preporučujemo Jamieson Lutein-z zbog svoje značajne uloge u zaštiti očiju i smanjenju rizika od razvoja staračke makulame degeneracije. Svaka kapsula Jamieson Luteina sadrži 10mg luteina i još pet aktivnih supstanci: zeaksantin, borovnicu, list ginko, grožđe i list zelenog čaja. Ovi aktivni sastojci imaju ulogu u očuvanja vida, pamćenja i periferne cirkulacije, kao i jako antioksidativno delovanje!

Redovno nanosite SPF losion

Zaštita od sunca zahteva redovno nanošenje zaštitnog losiona, naročito nakon plivanja ili znojenja. Bez obzira na to da li ste na plaži, bazenu ili šetate gradom, ne zaboravite da osvežite svoju zaštitu svaka dva sata.

Izbegavajte solarijume

Solarijumi i veštačko sunčanje takođe emituju štetne UV zrake koji mogu oštetiti kožu i povećati rizik od raka kože! Ukoliko vam je bronzani ten obavezna stavka tokom leta, predlažemo losione za samopotamnjive ili slične bezbedne alternative.

Priprema uz pomoć suplemenata

Pored zaštitnog faktora, kvalitetna suplementacija je vaš glavni saveznik leti! Dodatna podrška organizmu u vidu vitamina i minerala je ključna za jačanje imuniteta koji može biti ugrožen i tokom toplijeg dela godine. Leto može dovesti do veće izloženosti slobodnim radikalima usled povećane sunčeve svetlosti i fizičke aktivnosti. Antioksidansi poput Jamieson vitamina C, vitamina E i selena mogu pomoći u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Takođe, Jamieson omega-3 masne kiseline važne su za zdravlje srca, mozga i imunološkog sistema. One takođe imaju protivupalna svojstva i mogu doprineti očuvanju zdrave kože. Iako mnogo sunčeve svetlosti tokom leta omogućava organizmu da proizvodi vitamin D, deficit ovog vitamina je i dalje česta pojava! Zato preporučujemo Jamieson vitamin D3 u spreju koji odmah deluje, a možete ga poneti svuda sa sobom!

Zaštita od sunca je ključna za očuvanje zdravlja kože i prevenciju ozbiljnih problema. Pravilna upotreba kvalitetne suplementacije, zaštitnog faktora, odgovarajuća odeća i izbegavanje najjačih sunčevih zraka su sve važni koraci ka očuvanju zdrave i blistave kože tokom letnjih meseci. Takođe, pri upotrebi suplementacije uvek preporučujemo da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom kako biste pronašli kombinaciju koja vam najviše odgovara. Uživajte u suncu na zdrav i bezbedan način!
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!