Jamieson logo

Meteoropatija: kako vreme utiče na zdravlje?

Da li osećate različite tegobe pred veće vremenske promene? Da li je to zapravo posledica vremenskih prilika ili generalna slabost organizma? Na sva pitanja vezana za meteoropatiju odgovaramo upravo u današnjoj objavi!

Pojam meteoropatije odnosi se na fizičke poteškoće koje su povezane sa promenom meteoroloških faktora kao što su temperatura i vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak, kiša i grmljavina itd. Osetljivost na vremenske promene povezuje se sa tegobama koje se javljaju dan do dva pred promenu vremena, a nakon par dana od promene – simptomi se povlače.

Pojava modernog doba?

Zanimljivo je da je pojam meteoropatije poznat još starim Grcima. Upravo je Hipokrat govorio o uticaju vremenskih prilika na zdravstveno stanje čoveka, ali i na njihov uticaj na prepisanu terapiju!  U modernom dobu, pojam meteoropatije postao je naročito važan usled naglih vremenskih promena. Kako je ljudski organizam deo prirode, on reaguje na spoljašnje uticaje, što se često manifestuje različitim tegobama.

Ko je najosetljiviji na vremenske promene?

Mada vremenske promene deluju na sve osobe, tegobe koje osećaju dolaze u različitim intenzitetima. Takođe, iako se na prvi pogled pretpostavlja da se ove tegobe javljaju samo kod hroničnih bolesnika, meteoropatija je prisutna i kod potpuno zdravih osoba. Stoga, sve osobe koje su najosetljivije na vremenske promene često se nazivaju meteoropatama. Statistički gledano, najveći broj meteoropata su osobe srednjih godina (najčešće ženskog pola), hronični bolesnici i starije osobe.

Uzrok meteoropatije

Organizam prirodno teži adaptiranju uslovima u kojim se nalazi, uključujući i vremenske prilike. Međutim, u slučaju naglih vremenskih promena, naš organizam pojačano luči hormone stresa. Istovremeno se smanjuje lučenje endorfina koji inače služi kao prirodno sredstvo protiv bolova. Uz manjak endorfina, subjektivni osećaj bola se pojačava. Dalje, kako usled pada atmosferskog pritiska dolazi do širenja tečnosti i gasova, isti princip odražava se na tečnosti i vazduh unutar zglobova, zbog čega se pritisak i bol pojačavaju. Na isti način osećamo pritisak i vidu sinusnih glavobolja!

Simptomi meteoropatije

Tegobe značajno varijaju u odnosu na starost, pol i opšte zdravstveno stanje osobe. Kod mlađe populacije posledice gotovo neprimetne, a najčešće uključuju umor, promenu raspoloženja, apatiju, poremećaj spavanja smanjenu koncentraciju.

Kod meteoropata, međutim, simptomi su izraženiji:

  • Jake glavobolje
  • Reumatski bolovi
  • Bolovi na području starih povreda i ožiljaka
  • Nesvestica i vrtoglavica

U slučaju hroničnih oboljenja, tegobe su pojačane, a javlja se i pogoršanje simptoma same bolesti:

  • Učestalost srčanih i moždanih udara kod srčanih bolesnika, pušača i starijih osoba
  • Astma, upala bronhija i pluća kod osoba sa oboljenjima respiratornog trakta
  • Bubrežni i žučani napadi kod bubrežnih bolesnika

Kako ublažiti simptome?

Zahvaljujući razvoju posebne grane meteorologije – biometeorologije – detaljne prognoze sada sadrže i napomene o vremenskim prilikama koje mogu negativno uticati za zdravlje. Uz biometeorološku prognozu, meteoropatam se mogu dati saveti o ponašanju i preporučenim aktivnostima, na šta posebno da obrate pažnju.

Naravno, osnovni uslov za ublažavanje simptoma jesu pravilna, izbalansirana ishrana, redovna hidratacija, dovoljno sna.

 Kada su u pitanju praktični saveti za svakodnevnu upotrebu, meteoropatama se preporučuje makar pola sata pešačenja dnevno, kao i tuširanje naizmenično toplom pa hladnom vodom radi ubrzavanja cirkulacije. Kako je jak imunitet preduslov za što veću otpornost organizma, preporučujemo vam širok izbor Jamieson suplemenata koje možete naručiti online!