Jamieson logo

Nutritivni pristup mentalnom zdravlju: saveti i predlozi

nutritivni pristup mentalnom zdravlju

Mentalno zdravlje je kompleksno i važno područje koje zahteva sveobuhvatan pristup kako bi se očuvalo i unapredilo. Dok se često fokusiramo na psihološke i emocionalne aspekte mentalnog zdravlja, često zaboravljamo da ishrana igra ključnu ulogu u celokupnom blagostanju uma i tela. Nutritivni pristup mentalnom zdravlju postaje sve važniji dok se sve više istražuje veza između ishrane i mentalnog blagostanja.

Uravnotežena ishrana

Ključ je u raznovrsnoj ishrani koja sadrži sve potrebne hranljive materije. Uključite voće, povrće, integralne žitarice, proteine ​​niskog sadržaja masti i zdrave masti poput onih iz orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja.

Omega-3 masne kiseline

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdrav mozak. Uključite masnu ribu poput lososa, skuše ili sardina u svoju ishranu, ili razmotrite uzimanje dodataka omega-3 masnih kiselina. Naša preporuka su Jamieson Wild Salmon omega3 kapsule koje efikasno pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, smanjenju incidence oboljenja srca i poboljšanju funkcije srčanog mišića.

Probiotici

Istraživanja su pokazala vezu između crevne mikroflore i mentalnog zdravlja. Probiotici, koji se nalaze u fermentisanim namirnicama poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome anksioznosti i depresije. Dodatnu podršku pružaju i Jamieson digestivni enzimi: kombinacija enzima biljnog porekla namenjena kao podrška zdravom varenju proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana, celuloze i mlečnih proizvoda.

Izbegavajte šećer i procesiranu hranu

Hrana bogata šećerom i visoko procesirana hrana mogu izazvati oscilacije u nivou šećera u krvi i uticati na raspoloženje i energiju. Umesto toga, birajte kompleksne ugljene hidrate poput integralnih žitarica i povrća.

Hidratacija

Ne zaboravite na važnost hidratacije za zdravlje mozga. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali optimalnu hidrataciju.

Moderna pitanja ishrane

Uzimajući u obzir individualne potrebe, važno je razmotriti i moderna pitanja ishrane poput intolerancije na određene namirnice ili alergija, kao i dijetetske restrikcije koje mogu imati uticaja na mentalno zdravlje.

Pravilna ishrana

Redovni obroci su ključni za održavanje stabilnog nivoa energije i raspoloženja. Pokušajte da jedete manje, ali češće obroke kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi.

Nutritivni pristup mentalnom zdravlju može biti snažan alat za poboljšanje celokupnog blagostanja uma i tela. Uz pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i adekvatan san, možemo stvoriti snažne temelje za mentalno zdravlje i otpornost na stres. Zapamtite, svaki mali korak ka zdravijem načinu ishrane može imati pozitivan uticaj na vaš um i telo.
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!