Jamieson logo

Prirodni načini za poboljšanje sna

poboljšanje sna

Poznato je da je dobar san ključan za celokupno zdravlje. Ipak, mnogi ljudi se bore sa nesanicom ili nekvalitetnim snom. U današnjoj Jamieson objavi otkrivamo efikasne strategije koje vam mogu pomoći da se probudite osveženi i puni energije.

Zašto je san važan?

San je esencijalan za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Tokom spavanja, telo se obnavlja, jača imunološki sistem i obrađuje informacije prikupljene tokom dana. Nedostatak sna može dovesti do problema sa koncentracijom, povećanog stresa, oslabljenog imunološkog sistema i povećanog rizika od hroničnih bolesti kao što su dijabetes i srčana oboljenja.

Prirodni načini za poboljšanje sna

1. Redovan raspored spavanja

Važno je ići na spavanje i ustajati u što sličnije vreme svakog dana, čak i vikendom. Održavanje konzistentnog rasporeda pomaže vašem unutrašnjem satu, što može olakšati i san i buđenje.

2. Opuštajuća rutina pred spavanje

Razvijanje prijatne rutine može dati signal vašem organizmu da je vreme za spavanje. Aktivnosti kao što su čitanje, slušanje umirujuće muzike, ili topla kupka mogu vam pomoći da se dodatno opustite pred spavanje.

3. Smanjite unos kofeina i alkohola

Kofein i alkohol mogu negativno uticati na kvalitet sna. Izbegavajte konzumiranje kofeinskih napitaka nekoliko sati pre spavanja i pokušajte da ograničite unos alkohola, koji dokazano remeti REM fazu sna.

4. Poboljšajte okruženje za spavanje

Vaša spavaća soba treba biti hladna, tamna i tiha. Koristite zavese koje blokiraju svetlost, uređaje za stvaranje bele buke ili čepiće za uši ako je potrebno, i održavajte temperaturu sobe između 15 i 20 stepeni.

5. Fizička aktivnost kao svakodnevna rutina

Redovna fizička aktivnost može poboljšati kvalitet sna. Pokušajte da vežbate najmanje 30 minuta dnevno, ali izbegavajte intenzivne treninge neposredno pre spavanja. 

6. Kvalitet ishrane

Ishrana direktno, i značajno, utiče na kvalitet sna. Konzumirajte lagane obroke pre spavanja i izbegavajte tešku, začinjenu hranu koja može izazvati nelagodnost i samim tim otežati san.

7. Ograničite izloženost ekranima

Plavo svetlo koje emituju telefoni, tableti i računari može poremetiti proizvodnju melatonina, hormona koji prirodno reguliše san. Izbegavajte korišćenje elektronskih uređaja najmanje sat vremena pre spavanja!

8. Razmotrite prirodne suplemente

Neki prirodni suplementi, kao što su melatonin, magnezijum i valerijana, mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Pre nego što počnete da uzimate bilo koji suplement, konsultujte se sa svojim lekarom. Naša preporuka je Jamieson melatonin u spreju koji omogućava oslobađanje 1 mg melatonina u 1 sekundi i prirodno reguliše san. 

9. Tehnike opuštanja

Tehnike kao što su meditacija, duboko disanje i joga mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što može olakšati zaspanje. Pokušajte da uključite ove prakse u svoju dnevnu rutinu.

10. Izbegavajte duge dnevne dremke

Dok kratke dremke mogu biti korisne, duge ili nepravilne dremke tokom dana mogu negativno uticati na vaš noćni san. Ako osećate potrebu za dremkom, ograničite je na 20-30 minuta i izbegavajte spavanje kasno popodne.

Poboljšanje kvaliteta sna ne mora biti teško. Implementacijom prirodnih strategija, možete stvoriti bolje uslove za zdrav san koji efikasno obnavlja organizam. Zapamtite da je san ključan za celokupno zdravlje. U slučaju ozbiljnijih problema sa snom, obavezno se posavetujte sa stručnjakom za medicinu sna.

Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!