Jamieson logo

Saveti za izbalansiranu ishranu tokom praznika

ishranu

Praznični period često je sinonim za obilje hrane, slatkiša i raznih poslastica. Dok je uživanje u specijalitetima deo čarolije praznika, važno je održavati balansiranu ishranu kako bismo se osećali dobro i zdravo. U ovom blogu, delićemo korisne savete kako da uživate u prazničnim poslasticama, a istovremeno održavate ravnotežu u ishrani.

Planiranje obroka

Pravilno planiranje obroka ključno je tokom praznika. Razmislite o unapred pripremljenom jelovniku koji uključuje raznovrsnu hranu bogatu hranljivim sastojcima. Ovo će vam pomoći da izbegnete prejedanje i održite balans u unosu kalorija, proteina, masti i ugljenih hidrata.

Uživajte u umerenosti

Dopustite sebi uživanje u prazničnim specijalitetima, ali u umerenim količinama. Odaberite manje porcije kako biste zadovoljili svoje gastronomske želje bez prekomernog unosa kalorija.

Pijte dovoljno vode

Voda je ključna za održavanje hidratacije i pomaže u smanjenju osećaja gladi. Ukoliko se aktivno trudite da regulišete unos hrane, pre obroka ili uzimanja slatkiša možete popiti čašu vode kako biste umanjili apetit.

Sveže voće i povrće

Uključivanje svežeg voća i povrća u vaš jelovnik pomoći će vam da unosite esencijalne vitamine, minerale i vlakna. Ovi sastojci ne samo da su korisni za zdravlje, već će vam takođe pomoći da se osećate siti duže vreme.

Fizička aktivnost

Ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost tokom praznika. Šetnje, vežbe ili bilo koja druga aktivnost koja vam prija mogu vam pomoći da sagorete višak kalorija i održite vitalnost.

Alternativni sastojci

Razmotrite zamenske opcije za neke od tradicionalnih prazničnih jela. Na primer, umesto punomasnog vrhnja, koristite grčki jogurt ili kokosovo mleko. Ove zamene često nude manje kalorija, ali i dalje zadržavaju ukusnost hrane.

Suplementacija

Dodatak ishrani u vidu digestivnih enzima može biti koristan tokom praznika kako bi se poboljšala efikasnost varenja. Enzime je najbolje uzeti pre obroka kako biste pomogli organizmu da razgradi hranu na lakše svarljive sastojke. Tokom prazničnih gozbi, kada konzumiramo raznovrsnu hranu, dodatna podrška digestivnim enzimima može pomoći u smanjenju osećaja nadutosti, gasova i nelagodnosti u stomaku. 

Naša preporuka su Jamieson digestivini enzimi – kombinacija enzima biljnog porekla namenjena kao podrška zdravom varenju proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana, celuloze i mlečnih proizvoda. Jedinstvena formula koja sadrži alfa-amilazu, bromelain, celulazu, laktazu, lipazu i papain dobijena je samo iz biljnih izvora i mikroorganizama pa je pogodna i za vegetarijance!

Praznici ne moraju značiti odricanje od zdrave ishrane. Umesto toga, fokusirajte se na balans i umerenost kako biste i dalje uživali u prazničnim radostima, ali bez nepotrebnog stresa oko ishrane. Vaše telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se osećati energičnije i spremnije za sve što praznični period nosi. Srećni praznici!

Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!