Jamieson logo

Sve o stresu: vrste, simptomi i kako ga sprečiti

sve o stresu

Stres je neprijatno stanje kojem smo svi izloženi s vremena na vreme. Bez obzira na uzrok – bilo da je u pitanju posao, porodične obaveze ili drugi faktori – stres može imati ozbiljan uticaj na naše zdravlje i imunitet. Iz tog razloga je važno razumeti šta je stres, na koji način se manifestuje i kako ga sprečiti ili makar umanjiti njegove negativne efekte. U današnjoj Jamieson objavi razgovaramo o vrstama stresa, ali i konkretnim načinima da ga savladamo i pružimo svom organizmu dodatnu podršku!

Vrste stresa

Postoje tri primarne vrste stresa: akutni stres, hronični stres i situacioni stres.

Akutni stres je kratkotrajna reakcija na trenutni stresor. Može se manifestovati kao osećaj napetosti, nervoze i ubrzanog srca. Primeri akutnog stresa su priprema za ispit ili neočekivani događaj.

Hronični stres je dugotrajno izloženje stresoru. To može biti konstantan osećaj pritiska na poslu, neslaganje u odnosima ili dugotrajni zdravstveni problemi. Ovaj tip stresa može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Situacioni stres proizilazi iz specifičnih situacija kao što su gubitak posla, razvod ili gubitak voljene osobe. Ovaj tip stresa može biti akutan ili postati hroničan u zavisnosti od načina kako se nosimo s njim.

Simptomi stresa

Simptomi stresa se manifestuju na fizičkom, emocionalnom i ponašajnom nivou. Fizički simptomi mogu uključivati glavobolje, umor, bolove u mišićima, gastrointestinalne smetnje ili čak probleme sa spavanjem. Emotivni simptomi mogu obuhvatiti anksioznost, iritabilnost, osećaj bespomoćnosti ili čak depresiju. Na ponašajnom nivou, stres može dovesti do promena u apetitu, socijalno povlačenje ili povećane upotrebe alkohola ili droga.

Kako sprečiti stres

Iako je potpuno eliminisanje stresa gotovo nemoguće, postoje strategije koje mogu pomoći da se stres smanji ili makar uspešnije kontroliše.

Vežbanje i fizička aktivnost: Redovno vežbanje pomaže u smanjenju nivoa stresa. Bilo da je u pitanju šetnja, trčanje, joga ili bilo koja druga aktivnost, vežbanje oslobađa endorfine koji poboljšavaju raspoloženje.

Tehnike opuštanja: Meditacija, duboko disanje, ili tehnike opuštanja mogu pomoći da se um smiri i smanji stres.

Upravljanje vremenom: Efikasna organizacija vremena može smanjiti osećaj preopterećenosti koji je česta pojava užurbanog života. Postavljanje prioriteta i pravljenje planova mogu vam pomoći da sve obaveze razdelite na sitnije zadatke i na taj način smanjite stres!

Socijalna podrška: Razgovor s prijateljima, porodicom ili stručnjakom ključan je za prevazilaženje teških situacija i može povoljno uticati na nivo stresa. Odvojite vreme za šoljicu razgovora!

Suplementacija: Kako je stres postao sastavni deo naših života, veoma je važno svom organizmu pružiti odgovarajuću podršku na svakodnevnoj bazi i tako sprečiti štetne uticaje na imunitet. Naša preporuka jesu Jamieson prirodni suplementi, i to vitamin C tablete za žvakanje sa prijatnim ukusom narandže, vitamin D3 u spreju, kao i Jamieson melatonin u spreju za miran i redovan san. Istražite kompletnu Jamieson ponudu OVDE

Stres je neizbežan deo života, ali postoji i mnogo načina da se njegov uticaj efikasno umanji. Prepoznavanje vrsta stresa i simptoma, kao i primena strategija za prevazilaženje stresa mogu značajno poboljšati opšte zdravlje i imuni sistem. Važno je biti svestan količine i uzroka sopstvenog stresa, ali i aktivno raditi na pronalaženju zdravih načina da se stres ukloni.

Zapamtite, briga o sebi je ključna, kao i traženje pomoći kada je najpotrebnija. Upravljanje stresom predstavlja složen proces, ali svaki od koraka koje smo naveli danas predstavlja efikasan pomak čije ćete rezultate ubrzo uočiti.
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!