Jamieson logo

Svetski dan dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra svake godine i predstavlja najveću svetsku kampanju posvećenu podizanju svesti o samom oboljenju, njegovim uzrocima, ali i lečenju. Nove studije pokazuju da svaka četvrta osoba na svetu sa dijabetesom ne dobija neophodnu pomoć, a Međunarodna fondacija za dijabetes (IDF) tvrdi da oko 26% ljudi ne dobija dovoljno informacija ili edukacije o sopstvenom stanju nakon postavljanja dijagnoze. Iz tog razloga smo danas izdvojili osnovne informacije i savete o dijabetesu jer je, pored odgovarajuće terapije, dobra informisanost prvi korak! 

Dijabetes je danas jedno od najčešćih hroničnih oboljenja. Tačnije, predstavlja grupu metaboličkih bolesti kod kojih dolazi do porasta šećera u krvi usled poremećaja u lučenju insulina ili poremećaja dejstva insulina. Najčešće posledice dijabetesa su oštećenje i disfunkcija različitih organa, naročito očiju, bubrega, srca, krvih sudova i nerava.

Tipovi

Tip I dijabetesa

Ovaj tip dijabetesa javlja se kod dece i osoba mlađih od 30 godina i prisutan je kod 15-20% svih dijabetičara. Nastaje kao posledica autoimunog uništavanja ćelija pankreasa koje luče insulin, što za posledicu ima potpuni nedostatak insulina u krvi. Uzrok ovog tipa dijabetesa još uvek nije poznat sa sigurnošću, a česti simptomi su prekomerno izlučivanje urina, izrazita žeđ, konstantna glad, gubitak telesne težine, smetnje s vidom itd. Tip 1 dijabetesa zahteva lečenje insulinom od samog početka.

Tip II dijabetesa

Tip II dijabetesa odlikuje neefikasna upotreba insulina u organizmu. Dakle, za razliku od tipa 1 gde organizam uopšte ne proizvodi insulin, tip 2 odlikuje tzv. insulinska rezistencija. U pitanju je posledica različitih poremećaja na nivou perifernih tkiva zbog čega se smanjuje osetljivost svih tkiva na delovanje insulina. Tip II dijabetesa je zapravo najčešći tip dijabetesa i prisutan je kod 70-75% svih obolelih, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 40 godina. Simptomi su veoma slični tipu 1, međutim, često su manje izraženi i neretko se ispoljavaju tek nekoliko godina nakon pojave rezistencije.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes prvi put se dijagnostikuje tokom trudnoće. Kao i kod tipa II, dolazi do poremećaja dejstva insulina, odnosno iskorišćavanja glukoze iz krvi. Hiperglikemija, odnosno povišen nivo šećera u krvi, nepovoljno utiče na zdravlje trudnice, ali i bebe. Nivo šećera u krvi se kod trudnica može držati pod kontrolom samo ishranom i fizičkom aktivnošću, pa je ređe neophodno uzimanje terapije. Nakon porođaja, u najvećem broju slučajeva, dolazi do normalizacije šećera u krvi.

Prevencija, lečenje, suplementacija

U zavisnosti od tipa dijabetesa, primenjuje se odgovarajuća terapija. Konkretno, kod tipa 1 od samog početka primenjuje se terapija insulinom, uz propisani režim ishrane, kao i obaveznu fizičku aktivnost. Tip 2 i gestacijski dijabetes, s druge strane, ne zahtevaju nužno upotrebu insulina, ali ono što sva tri tipa imaju zajedničko jesu pozitivan uticaj prilagođene ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Bez obzira na to da li je dijabetes deo porodične anamneze ili ne, ovo hronično oboljenje se u velikoj meri može sprečiti ili se stabilno živeti s njim. Jednostavne i dosledne promene u načinu života pokazale su se kao vrlo efikasne u prevenciji početka dijabetesa tipa 2, a u zdrave navike kao dodatna podrška mogu se uključiti kvalitetni suplementi!

Iz svoje ponude suplemenata prirodnog porekla, na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, Jamieson izdvaja: vitamin C, vitamin B-12 i folnu kiselinu. 

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najjačih antioksidansa. On pre svega smanjuje nivo akumuliranog šećera u krvi, a novija istraživanja ukazuju i na njegov značaj u sprečavanju degenerativnih promena na očima kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Takođe, poboljšava cirkulaciju koja je posebno ugrožena kod dijabetičara. Jamieson vitamin C dostupan je kao tableta sa sporim otpuštanjem uz pomoć koje organizam u potpunosti iskorišćava benefite ovog vitamina.

Vitamin B12

Vitamin B12 posebno je značajan za regulaciju šećera u krvi. Pored toga, on smanjuje oštećenje perifernih nerava izazvanog dijabetesom i štiti krvne sudove. Jamieson vitamin B12 dostupan je u obliku spreja koji je jedinstven na našem tržištu i omogućava kompletnu apsorpciju vitamina iste sekunde!

Vitamin D3

Različite studije pokazale su da je vitamin D3 značajan saveznik kada je u pitanju dijabetes, a naročito tip 2. Naime, ovaj vitamin direktno utiče na različite parametre, kao što su nivo šećera u krvi, osetljivost na insulin, ali i pozitivan uticaj na upale prouzrokovane dijabetesom. Jamieson vitamin D3 takođe je dostupan u vidu spreja čime se poboljšavaju apsorpcija i benefiti vitamina D3.

Sve navedene suplemente možete poručiti na imunoshop.rs ili ananas.rs

Iako borba sa dijabetesom traje, to ne znači da život sa ovim oboljenjem mora biti mukotrpan ili ispunjen strahom i neizvesnošću. Iz tog razloga je neophodno svakodnevno raditi na podizanju svesti o rizicima i negativnim efektima dijabetesa, ali i naglasiti važnosti redovnih pregleda i zdravih životnih navika.