Jamieson logo

VITAMIN B12 U PRIPREMI ZA MARATON

Vitamin B12 u pripremi za maraton

Naporni treninzi i angažovanje koje nosi priprema za maraton podrazumevaju ne samo fizičku pripremu, već i mentalnu. Stoga je neophodno rasporediti energetske potrebe tela uz pravilnu suplementaciju i balansiranu ishranu, naročito pri kontinuiranoj fizičkoj aktivnosti, kako biste vašem organizmu omogućili optimalne količine mikronutrijenata i zdrav razvoj mišićnog tkiva, kao recept za brže dostizanje potrebne forme i kondicije. Na vrhu liste neophodnih suplemenata su Vitamin C i vitamin B12.

Benefiti vitamina B12

Vitamin B12 je hidrosolubilni vitamin iz dobro poznatog kompleksa B vitamina i  jedan je od najbitnijih mikronutrijenata koje dobijamo iz namirnica životinjskog porekla. Svojim pozitivnim uticajem na nervne ćelije, omogućava bolju komunikaciju centralnog nervnog sistema i mišića, bolju mišićnu koordinaciju, kao i sam mišićni rast.

Vitamin B12 utiče na produkciju crvenih krvnih zrnaca, na taj način direktno utiče i na produkciju energije, a povišena energija znači i povećanu istrajnost, naročito kada govorimo o kontinuiranoj fizičkoj aktivnosti i treningu, kakva je sama priprema za maraton.

Uz vitamin C sa produženim mehanizmom oslobađanja, kao i folnom kiselinom, vitamin B12 svojim dejstvima utiče i na oporavak organizma i mišićnog tkiva, zbog  pravilnog skladištenja i korišćenja gvožđa, čime se direktno povećava dostupnost kiseonika u organizmu. Zato se B12 naziva ENERGY sprej.

Vitamin B12 u namirnicama

Namirnice koje su bogat izvor vitamina B12 su meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi. Polovina svetske populacije bez obzira na unos B12 putem ishrane, nema sposobnost potpunog metabolizma vitamina B12. Zato je, bez obzira na unos kroz hranu, suplementacija vitaminom B12 je neophodna i preporučene su forme koje se apsorbuju na nivou sluzokože usne duplje, kao što je sprej.

Jamieson Energy Spray B12

Jamieson Energy Spray B12, je brza i efikasna energija, koja će vas, u kombinaciji sa vitaminom C i folnom kiselinom, uvesti u pravo raspoloženje za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i treninga, štiteći organizam od prehlade i pravilno ga regenerišući.

Vitamin B12 tokom treninga

Pravilna suplementacija uz balansiranu ishranu je neophodna pri kontinuiranoj fizičkoj aktivnosti, kako biste Vašem telu omogućili pravilan rast i razvoj mišićnog tkiva, povećanu istrajnost i potrebnu kondiciju. Među najpotrebnijim suplementima za postizanje ovih rezultata u procesu intenziviranih treninga su vitamin C i vitamin B12.

Jamieson Energy Spray B12 možete koristiti svakodnevno, 1-2 puta dnevno, tokom perioda redovne i zahtevne fizičke aktivnosti, a samo pakovanje sadrži čak 125 doza 500 µg aktivnih oblika vitamina B12.

Osećajte se na cilju kao na samom startu uz Jamieson Energy Spray B12!

Autor: mag. farm. med. biohem Svetlana Požega