Jamieson logo

Zašto je važno uzimati vitamin B12?

vitamin B12

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, spada u grupu esencijalnih nutrijenata neophodnih za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Iako se često zanemaruje u poređenju sa drugim vitaminima, njegova važnost za zdravlje ne može se potceniti. U današnjoj Jamieson blog objavi, istražićemo zašto je vitamin B12 ključan za naš organizam i kako se možemo postarati da ga unosimo u dovoljnim količinama.

Podrška nervnom sistemu

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u zdravlju nervnog sistema. Ovaj vitamin neophodan je za stvaranje mijelinskog omotača, zaštitnog sloja koji oblaže nervne ćelije. Nedostatak vitamina B12 može prouzrokovati oštećenje nervnih ćelija, a što može dovesti do simptoma kao što su trnci, gubitak ravnoteže i slabost mišića.

Energetski metabolizam

Vitamin B12 ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina. Pomaže telu da pretvara hranljive materije u energiju. Bez dovoljno vitamina B12, možete osetiti simptome poput umora, slabosti i nedostatka energije.

Hematopoetska funkcija

Vitamin B12 je ključan za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca. Bez dovoljnog unosa ovog vitamina, telo ne može pravilno proizvoditi crvena krvna zrnca, što može dovesti do anemije. Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12 može izazvati simptome kao što su umor, bledilo kože i nedostatak daha.

Zdravlje srca

Nedavna istraživanja navode da vitamin B12 igra ulogu čak i u zdravlju srca! Naime, nedostatak ovog vitamina može povećati nivoe homocisteina, jedinjenja koje se povezuje sa srčanim oboljenjima. Održavanje odgovarajućih nivoa vitamina B12 može pomoći u zaštiti zdravlja srca.

Zdravlje mozga

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u održavanju kognitivnih funkcija i mentalnog zdravlja. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do problema sa koncentracijom i pamćenjem. Postoje i istraživanja koja ukazuju na vezu između nedostatka vitamina B12 i rizika od demencije i Alchajmerove bolesti.

Kako unositi dovoljno vitamina B12?

Najbolji izvor vitamina B12 su namirnice životinjskog porekla, kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi. Vegani i vegetarijanci su zato posebno podložni nedostatku ovog vitamina, pa se preporučuje da koriste suplemente ili obogate svoju ishranu hranom obogaćenom vitaminom B12.

Naša preporuka za optimalnu dozu vitamina B12 svakoga dana jeste Jamieson vitamin B12 u spreju! Jamieson Energy Spray je inovativna formulacija koja u sekundi oslobađa 500 mcg vitamina B12, resorbuje se već u ustima i ima brzo dejstvo, a zato predstavlja i odličnu alternativu za sve koji imaju problem sa gutanjem tableta i kapsula! Takođe je i prijatnog i osvežavajućeg ukusa maline.

Vitamin B12 je neophodan za mnoge vitalne funkcije u našem telu. Njegov nedostatak može dovesti do različitih zdravstvenih problema, stoga je važno da mu posvetimo pažnju i brigu o adekvatnom unosu. Održavanjem pravilnog nivoa ovog vitamina putem ishrane i kvalitetne suplementacije možete efektno poboljšati svoje opšte zdravlje i imunitet!
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!