Jamieson logo

Jak imunitet i tokom zime: saveti za optimalan unos vitamina D

vitamin d

Zima je često sinonim za hladnoću, smanjenu sunčevu svetlost i vreme koje uglavnom provodimo u zatvorenom prostoru. Takve navike mogu dovesti do nedostatka važnih nutrijenata, posebno kada je u pitanju vitamin D. U ovoj blog objavi istražićemo važnost vitamina D, zašto je toliko važno održavati optimalan unos tokom zimskih meseci, i kako to postići na najbolji način.

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D, često nazvan “sunčev vitamin”, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. On pomaže u apsorpciji kalcijuma i fosfora – proces koji je ključan za očuvanje zdravlja kostiju i prevenciju bolesti poput osteoporoze. Osim toga, vitamin D igra ulogu u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala i održavanju opšteg blagostanja.

Unos vitamina D tokom zime

Tokom zimskih meseci, dani su kraći, sunčeve svetlosti je manje, a ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru. Iz tog razloga je nedostatak sunčeve svetlosti veoma česta pojava koja dovodi do sve manjeg sintetisanja vitamina D u koži, čime se povećava rizik od nedostatka ovog ključnog nutrijenta.

Optimalan unos vitamina D tokom zime

Izlaganje suncu

Najprirodniji način da unesemo vitamin D u organizam jeste izlaganje kože direktnoj sunčevoj svetlosti. Pokušajte da provedete barem 15-20 minuta na suncu svaki dan. To bi trebalo biti vreme kada veći deo kože nije prekriven odećom. Naravno, treba izbegavati produženo izlaganje suncu u vreme kada su sunčevi zraci najintenzivniji kako ne bi došlo do oštećenja kože – ne zaboravite da kreme sa zaštitnim faktorom treba upotrebljavati tokom cele godine!

Ishrana kao izvor vitamina D

Uključite hranu bogatu vitaminom D u svoju ishranu. Ribe poput lososa, skuše i sardina, jaja, mlečni proizvodi i žitarice obogaćene vitaminom D odlični su izvori.

Suplementacija

Unos vitamina D kroz ishranu i sunčevu svetlost često nije dovoljan, naročito jer svaki organizam ima drugačiju sposobnost da sintetiše i apsorbuje ovaj vitamin. Zato suplementacija vitaminom D predstavlja najbolji vid podrške organizmu – isprobajte Jamieson vitamin D3 u spreju koji obezbeđuje potrebnu dozu ovog vitamina u jednoj sekundi! Iako preporučena doza varira u odnosu na individualne potrebe, lekari i farmaceuti savetuju i do 10.000 IU dnevno! Detaljnije o dnevnoj dozi i upotrebi vitamina D pročitajte više u našoj prethodnoj objavi.  je preporučljivo konsultovati se sa lekarom pre nego što počnete uzimati suplemente.

Fizička aktivnost na suncu

Kombinujte fizičku aktivnost na otvorenom sa izlaganjem suncu. Šetnje ili vežbe na otvorenom tokom sunčanih dana mogu poboljšati vaše opšte zdravstveno stanje.

Optimalan unos vitamina D tokom zime ključan je za održavanje zdravlja kostiju, imunološkog sistema i celokupnog blagostanja. Kombinacija izlaganja suncu, pravilne ishrane i, po potrebi, suplementacije, može vam pomoći da ostanete vitalni i otporni tokom hladnih meseci. Ne zaboravite se posavetovati sa stručnjakom pre nego što napravite značajne promene u svom režimu ishrane ili dodacima ishrani. Zima ne mora značiti pad vašeg zdravlja – s pravim pristupom, možete ostati snažni i energični tokom cele godine.

Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!