Jamieson logo

Top 5 suplemenata za lečenje anemije

anemija

Anemija je medicinski poremećaj koji se javlja kada organizam nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili kada crvena krvna zrnca ne sadrže dovoljno hemoglobina. Ova stanja mogu dovesti do umora, slabosti, vrtoglavice i drugih ozbiljnih problema. Dok je važno konsultovati se sa lekarom radi tačne dijagnoze i lečenja, suplementi mogu biti korisni u podršci terapiji. Evo pet suplemenata koji su posebno efikasni u lečenju anemije:

Gvožđe

Gvožđe je ključni mineral za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik. Osobe sa anemijom često imaju nisku razinu gvožđa, zbog čega su suplementi gvožđa često preporučeni. Naravno, konkretna vrsta i potrebna dnevna doza zavisi od krvne slike, kao i opšteg stanja. Zato ne zaboravite da prvo obavite sve neophodne preglede!

Vitamin B12

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati anemiju, posebno kod vegetarijanaca i vegana koji ne konzumiraju dovoljno namirnica životinjskog porekla. Suplementi vitamina B12 su često neophodni kako bi se nadoknadili nedostaci i poboljšao nivo crvenih krvnih zrnaca. Naša preporuka je Jamieson vitamin B12 u spreju, čija novativna formulacija u sekundi oslobađa 500 mcg vitamina B12, resorbuje se već u ustima i ima brzo dejstvo. Prijatnog je i osvežavajućeg ukusa maline.

Folna kiselina

Folna kiselina, ili vitamin B9, takođe je ključna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak folne kiseline može doprineti pojavi anemije. Ovaj vitamin se često preporučuje trudnicama, ali i osobama koje imaju problema sa apsorpcijom hranljivih materija. Jamieson folna kiselina je prirodni preparat visokog kvaliteta koji možete poručiti online ili potražiti u bolje snabdevenim apotekama!

Vitamin C

Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora hrane i suplemenata. Kombinovanje suplemenata gvožđa sa vitaminom C može značajno poboljšati efikasnost lečenja anemije. Dodavanje citrusnog voća, paradajza ili paprike u ishranu može takođe pomoći u povećanju unosa vitamina C. Kao suplement preporučujemo tablete Jamieson vitamin C: specijanim postupkom mikroinkapsulisanja obezbeđeno je postepeno oslobađanje vitamina C čime se efikasno povećava apsorpcija gvožđa. 

Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, ali takođe može doprineti efikasnijem lečenju anemije. Istraživanja su pokazala da ljudi sa niskim nivoom vitamina D često imaju povećan rizik od anemije. Dodatak vitaminu D može poboljšati apsorpciju gvožđa i podržati opšte zdravlje organizma. Jedan od Jamieson favorita jeste upravo Jamieson vitamin D3, jednostavan i ukusan način da u samo jednoj sekundi dobijete 1000 IU vitamina D! Više o upotrebi vitamina D pročitajte ovde.

Kao i uvek, pre nego što počnete sa uzimanjem suplemenata, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom kako bi se osiguralo da odabrani suplement odgovara vašim individualnim potrebama. Samostalno dijagnostikovanje i lečenje anemije može biti opasno, a individualne potrebe razlikuju se od osobe do osobe. Sticanje stručnog saveta ključno je za postizanje optimalnih rezultata u lečenju anemije!
Za više korisnih saveta i zanimljivih informacija zapratite naš Instagram i Facebook profil!